Øvelseskjøring eller mengdetrening?

«Hensikten med mengdetrening er ikke at foresatte skal lære sine håpefulle riktig adferd, men derimot at de håpefulle får anledning til å øve mye på det de allerede har lært.»

Øvelseskjøring oppleves som utrygt og farlig. Dette er hovedfunnet i en ny undersøkelse utført av analysebyrået YouGov.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund og Gjensidige, som står bak undersøkelsen, sier i en pressemelding at de nå ønsker et større fokus på ledsagernes rolle. Cecilie Ditlev-Simonsen i Gjensidige oppfordrer derfor ledsagerne til å friske opp egen teorikunnskap før de setter seg i passasjersetet med en 16-åring ved siden av seg i førersetet, mens Torgeir Abusdal i ATL påpeker at mange ledsagere er usikre på eget ferdighetsnivå og evnen til å lære bort de riktige tingene, og at det derfor er en god ide å bli med på noen kjøretimer før man starter opp som ledsager.

Det er svært betryggende at ledsagerne er usikre på å ta på seg en undervisningsoppgave som norske trafikklærere har toårig høyskoleutdanning for å utføre.

Løsningen på problemet med usikre ledsagere og for dårlig kvalitet på øvelseskjøringen ligger nok ikke i å friske opp egen teorikunnskap eller å bli med på noen kjøretimer, selv om det selvfølgelig er positivt i seg selv.

For å øke kvaliteten og omfanget i den private delen av føreropplæringen er det først og fremst på tide å definere oppgavene mellom hjem og trafikkskole bedre, og ikke minst å skille mellom øvelseskjøring og mengdetrening.

Hvis målet er sikrere unge førere, er det av avgjørende betydning at den praktiske føreropplæringen starter på trafikkskolen, og at mesteparten av mengdetreningen finner sted etter at elevene har nådd et høyt selvstendig nivå.

Hensikten med mengdetrening er ikke at foresatte skal lære sine håpefulle riktig adferd, men derimot at de håpefulle får anledning til å øve mye på det de allerede har lært.

Da vil nok mengdetreningen oppleves som trygg og ufarlig også.

 

 

Mer om mengdetrening

Vil ha flere 16-åringer til trafikkskolene

 

 

Publisert 19.10.2016