Ny øvingsbane åpnet på Lånke

-Lånkebanen blir flaggskipet blant NAFs øvingsbaner, sier
Jonn Eilert Rovelstad i NAF Trafikkopplæring

Trafikkforum var til stede da NAFs nye flaggskip ble åpnet fredag i forrige uke. Dagens største overraskelse? Taxisjåføren fra Stjørdal Taxi visste ikke hvor Lånkebanen var! Da er det greit at passasjeren har vært elev ved Statens trafikklærerskole en gang i tiden, og kjenner omgivelsene godt nok til å kunne navigere i riktig retning.

På vei opp til Lånke får sjåføren vite at det har vært motorsportbane på Lånke i mange år, og at banen også har blitt brukt både til MC-opplæring og mørkedemonstrasjon. Når hun får vite at øvingsbanene på Orkanger og Ogndal blir nedlagt som følge av at den nye Lånkebanen åpner, blir hun litt bekymret for reiselengden for elever fra Steinkjer. Men den bekymringen tar brått slutt da vi runder den siste svingen og ser hele Lånkebanen åpenbare seg under oss:

-Oi!

-Vet du, på Ogndalen va det jo berre ein liten roinding! Det bli´ nå ainna det her, ja!

Og dermed bekrefter den lokale taxisjåføren, selv uten å ha kjørt en meter på banen, langt på vei at noe av hensikten med den nye banen har all grunn til å bli oppfylt. Som leder i NAF Trafikkopplæring, Jonn Eilert Rovelstad nettopp har sagt til Adresseavisen:
-Den nye banen på Lånke blir mer lik den vanlige trafikken.

Det får så være at Adresseavisen fokuserer på at alle trønderne skal lære å kjøre på glatta her, og bruker begrepet glattkjøring sju ganger i løpet av den forholdsvis korte artikkelen. Så snart ordfører Ivar Vigdenes har foretatt den formelle åpningen av banen og de fremmøtte har fått en liten demonstrasjon av hvordan det lokale driftingmiljøet ser for seg at de kan bruke banen, tar Fagråd 3.8 over styringen. Morten Fransrud fra NAF, Stein Olsen fra HiNT og Tore Johannessen fra Trafikkforum sender alle ut på banen med en oppgave hentet fra kursrekken Fagdag 3.8.
-Det er nesten ingen som klarer å utføre denne oppgaven slik som de skal, sier Tore Johannessen fra Trafikkforum, og viser til hvor lett det er å ha forutinntatte holdninger og fokusere på øving på bane, i stedet for å kjøre for å skaffe seg erfaring som kan brukes på veien.

Det er vel neppe noen stor hemmelighet at det gikk som forventet denne gangen også.
Fagrådet kjører imidlertid kurs for trafikklærerne som skal bruke Lånkebanen denne uken, så vi får tro at de er godt rustet til å veilede elevene på Sikkerhetskurs på bane på den helt nye Lånkebanen fra neste uke.

Se innslag fra åpningen på TV-adressa

Se Morten Fransrud demonstrere bremselengder ved ulik hastighet

Reportasje i Trønder-avisa