Føreropplæringskonferansen 2018 i Trondheim

Da Forum for trafikkpedagogikk møttes på Stjørdal i oktober, var det Føreropplæringskonferansen 2018 som sto i fokus.


Det som allerede har vært klart en stund, er at Føreropplæringskonferansen 2018 skal dreie seg om fremtiden. Stadig mer omfattende førerstøttesystemer flytter gradvis flere oppgaver fra fører til kjøretøy, og det er derfor naturlig at føreropplæringen forbereder seg på ulike utfordringer vedrørende rollefordelingen mellom menneske og system.

Foreløpig arbeider FFTP med en tredeling av konferansen, der den røde tråden er rollefordeling i fremtiden.

  1. Førerrollen i fremtiden
    Rollefordeling mellom menneske og system, utfordringer i en stadig mer automatisert hverdag i trafikken. Noen kjøretøy er allerede i stand til å kjøre selv i enkelte områder. Når vil alle kjøretøy alltid kunne kjøre selv over alt? Hvordan blir førerens utfordringer i overgangsfasen?
  2. Føreropplæring i fremtiden
    Hvordan forbereder vi fremtidens førere på rollefordelingen mellom fører og kjøretøy? Vil førerens oppgaver bli utelukkende enklere, eller vil det å kjøre selv bli en større utfordring etterhvert som førerstøttesystemene tar over stadig mer av den daglige rutinen? Hvordan skal fremtidens fører øve på å ta kontroll når systemet svikter? Hvordan kan vi øve på systemsvikt? Består fremtidens føreropplæring av simulator og VR-briller?
  3. Føreropplæring i den nære fremtiden
    Hvordan henter vi ut full effekt av føreropplæringsmodellen? Fungerer rollefordelingen mellom trafikkskole og hjem? Fungerer ansvarsfordelingen mellom trafikkskole, skoleverket og myndigheter? Er samfunnet klar over hvilken rolle trafikkskolen spiller i samfunnet, og er trafikkskolen bevisst på sitt ansvar som forvalter av samfunnsoppdraget?

Dette er noe av utgangspunktet for Føreropplæringskonferansen 2018 i Trondheim. Sett av datoene 22. og 23. november 2018, og bli med på en spennende reise inn i fremtiden!

Diskuter

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.