Opplæringen

Trinn 1 

All trafikkopplæring starter med trafikalt grunnkurs. Du kan ta trafikalt grunnkurs så snart du har fylt 15 år. Når du har fylt 16 år, kan du begynne å ta kjøretimer. Det er lurt å begynne tidlig, slik at du har god tid til å øve hjemme etter at du har lært det du skal. 

Trinn 2

Det første du skal lære er å behandle kjøretøyet teknisk. Du skal klare å behandle kjøretøyet selvstendig i lite trafikk, før du kan lære å kjøre i mer trafikk. Du må blant annet starte og stoppe mykt og effektivt uansett terreng, gire mykt og effektivt til riktig tid og styre slik at du holder kjøretøyet på rett kurs både i sving og på rette strekninger.
Så snart du har lært hva du skal gjøre, kan du øve på det du har lært hjemme også. Mot slutten av trinnet skal det gjennomføres obligatorisk trinnvurdering.

Trinn 3

Neste trinn er å lære å kjøre i trafikk. Du skal lære å planlegge slik at du kan kjøre trygt, effektivt og miljøvennlig i all slags trafikk. Når du er i stand til å kjøre selvstendig i ulike typer trafikk skal du delta på sikkerhetskurs på bane. Mot slutten av trinnet skal det gjennomføres obligatorisk trinnvurdering. Så snart du er ferdig med trinn tre kan du øvelseskjøre i trafikk også, og øve på det du har lært på trafikkskolen .

Trinn 4

Det siste trinnet i trafikkopplæringen er sikkerhetskurs på vei. Du skal kjøre selvstendig, i variert miljø over lengre tid sammenhengende.

Ideelt sett bør du være ferdig med alt dette i god tid før du skal kjøre opp, slik at du kan øve mye hjemme etter at du har lært alt du trenger, i all slags trafikk. Det er ikke så mye vits i å øve på grunnleggende tekniske øvelser i to år, det er når du har lært det du skal og kan øve på vanskelige trafikale situasjoner du har mest igjen for å øve.

 

Mer detaljerte bestemmelser finner du i læreplanene, som er fastsatt av Vegdirektoratet.

Publisert 15.11.2014
Oppdatert 05.01.2017

1 kommentar til «Opplæringen»

  1. […] Les mer om trinnvis opplæring […]

      -  

Lukket for kommentarer.